Courgettecake met gezouten karamel topping

Van de zomer waren we in Londen. In een zaakje waar we hebben gelunched, zag ik tijdens het afrekenen kleine 1-persoonscakejes liggen. Ze hadden bijzondere smaken als ‘courgette-pear with salted caramel’. Die wilde ik wel proberen!
In de trein terug naar huis was hij veels te snel op: mjam! Thuis ging ik aan de slag om de cake na te maken. Niet in de laatste plaats omdat ik alles met zoute karamel erin of erop, waanzinnig lekker vind…
Dit is het recept geworden, na enig experimenteren. Het is een wat compacte, kruidige cake.
Je kunt hem ook heel makkelijk glutenvrij maken, zie mijn opmerkingen onderaan.

Afbeelding

Recept: Courgettecake met gezouten karamel topping

Ingrediënten
voor de cake:

  • 250 gr courgette, geraspt
  • 100 gr amandelmeel
  • 150 gram zelfrijzend bakmeel
  • 3 eieren
  • 125 ml neutrale olie, bijvoorbeeld raapzaadolie
  • 250 gr bruine basterdsuiker
  • 2,5 tl kaneel
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1 tl nootmuskaat
  • snufje zout

voor de karamel:

  • 125 gr witte basterdsuiker
  • 4 el water
  • 80 ml slagroom
  • 0,5 tl zout

Cake:
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Bestrooi een ronde silicone bakvorm van 20 cm met bloem of vet een gewone bakvorm in (een stuk bakpapier onderin doen is een goed idee).
Meng de olie en de suiker, voeg de eieren toe, daarna het meel, de specerijen en tot slot de courgette. Roer goed na het toevoegen van elk ingrediënt.
Giet het beslag in de bakvorm. Bak de cake in het midden van de oven in 1 uur gaar en donkerbruin. Het midden van de cake moet stevig aanvoelen.
Laat hem in de vorm afkoelen.

Karamel:
Doe de suiker met het water in een pannetje met een dikke bodem. Zet hem op een laag vuur en roer tot de suiker helemaal is opgelost. Zet dan het vuur hoger en laat de karamel ZONDER ROEREN koken tot de gewenste kleur bruin is bereikt. Zet het vuur uit en giet de slagroom erbij. Pas op, dit gaat flink borrelen! Voeg het zout toe en roer met een houten lepel tot de karamel een egale substantie is. Proef of je vindt dat hij zout genoeg is, doe er anders nog een klein beetje zout bij. Giet de karamel in een kommetje en laat hem afkoelen.

Als de cake koud is, kun je hem uit de vorm halen en op een schaal leggen. Giet of lepel de karamel er overheen.

Aanpassingen
– Je kunt de cake glutenvrij maken, door het zelfrijzend bakmeel te vervangen door meer amandelmeel. De cake wordt dan wat compacter. Dit kun je oplossen door 0,5 theelepel bakpoeder en 0,5 theelepel bakingsoda samen met het amandelmeel toe te voegen. Doe een theelepel citroensap door de courgette.
– Omdat ik geen peren bij de hand had, heb ik hem deze keer met alleen courgette gemaakt. Een mix van 150 gram courgette en 100 gram geraspte peer (laat het sap even uitlekken!) ging bij een eerdere poging ook prima.

Save

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s