Mijn erwtensoep

Voor het eerst in jaren heb ik weer eens erwtensoep gemaakt. Dat komt omdat je (okee, ik) erwtensoep alleen per hele pan vol kunt maken. Helaas blieft mijn geliefde geen erwtensoep, en zo’n grote hoeveelheid soep… tja, je kunt hem in eenpersoons porties invriezen natuurlijk. Met 1 keer soep maken kan ik dan een hele winter vooruit!
Gelukkig is er inmiddels Thuisafgehaald.nl, waar ik mijn soep aan buurtgenoten kan verkopen. Ideaal voor de boventallige porties! Eens kijken wie ik er blij mee kan maken. En een doosje in de vriezer voor mijzelf, natuurlijk 🙂
Mijn versie van deze klassieker zit lekker vol groente. De peterseliewortel is mijn geheime ingredient; hij houdt zijn beet net iets beter dan de wortels en knolselderij en ik vind de smaak heerlijk. Bij een biologische supermarkt hebben ze het vast. Als je het niet kunt vinden laat je het gewoon weg.

Erwtensoep

Recept: Erwtensoep

Voor 6 personen
3 uur

Ingrediënten

  • 350 gr spliterwten
  • 500 gr krabbetjes* (of iets meer als er weinig vlees op zit)
  • 1 rauwe rookworst
  • 1 knolselderij
  • 1 of 2 winterpenen (300 gr totaal)
  • 1 prei (300 gr ongeveer)
  • 1 peterseliewortel (250 gr)
  • 1 ui
  • 1 runderbouillonblokje
  • 1 bosje bladselderij
  • 3 laurierblaadjes
  • zout & peper

Doe de spliterwten in een zeef en spoel ze af onder de kraan. Gooi lelijke erwtjes (in schil) weg.
Spoel de krabbetjes af onder de kraan.
Doe spliterwten, krabbetjes, bouillonblokje en laurierblaadjes in een grote soeppan en giet er zo veel water over, dat alles net onder staat – ongeveer 3 liter.
Breng met de deksel op de pan het water aan de kook op middelhoog vuur en draai daarna het vuur laag. Zet de pan op een sudderplaatje en laat 2 uur pruttelen. Roer af en toe door.
Snijd de knolselderij in plakken en schil deze, snijd de plakken in blokjes.
Schil de winterpenen en peterseliewortel en snijd ze in blokjes. Was de prei en snijd in ringetjes – ook het groene deel. Snipper de ui.
Na 2 uur koken valt het vlees van de krabbetjes als het goed is bijna van de botten. De spliterwten zijn ook uit elkaar gevallen. Is dat nog niet zo, laat de soep dan nog even doorpruttelen.
Haal het vlees met een schuimspaan uit de pan en laat op een bord een beetje afkoelen. Vis ook de laurierblaadjes eruit als je ze tegenkomt. Zo niet – dan even opletten bij het opscheppen straks.
Voeg de gesneden groente toe aan de soep. Laat weer aan het pruttelen komen en voeg dan de rookworst toe. Laat de worst en de groente in een half uur gaar worden.
Pluk de selderijblaadjes van de steeltjes en hak ze fijn.
Haal het vlees van de krabbetjes van de botten en snijd in stukjes. Haal de worst na 30 minuten uit de soep en snijd hem in plakjes. Voeg worst, vlees en selderijblad toe aan de soep en breng hem op smaak met zout en peper.

Vers is hij heerlijk maar er wordt gezegd dat erwtensoep de volgende dag, als alle smaken hebben kunnen intrekken, nog lekkerder wordt. Hij wordt van een nachtje staan in elk geval flink wat dikker!
Zorg wel dat je de soep snel afkoelt, bijvoorbeeld door de pan in een gootsteen gevuld met koud water te zetten. Of gewoon buiten op het balkon/in de tuin! Als hij te langzaam afkoelt kan hij zuur worden.

*Krabbetjes zijn stukken varkensrib. Het is een wat vetter stuk vlees maar niet zo vet als spek. Het vet geeft de soep veel smaak. Als je het gare vlees van de botjes haalt, gooi je het vet met de botjes weg.

Foto van hier.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s